Naast taartenbakken nu ook theeschenken bij Klooster in Breda: ‘We bakken ons helemaal suf’

De Appeltaartenbakkerij van Klooster Breda is sinds afgelopen weekeinde uitgebreid met theetuin De Schenkerij. ,,Klanten vroegen of we koffie of thee serveerden. We hebben toen een terras buitengezet, met uitzicht op de kloosterkerk en de kloostertuin.”

Het klooster, dat tot 2014 bewoond werd door paters kapucijnen, werd in 2015 overgenomen door de stichting Beheer van Klooster tot Emmaus. Deze stichting heeft het complex vorig jaar verkocht aan een groep investeerders onder de naam Sint Fidelis BV. De nieuwe eigenaren laten het klooster restaureren. Het complex wordt verbouwd, onder meer voor het huisvesten van maatschappelijke functies. ,,Ik ben mee verkocht”, zegt Gera met een glimlach. ,,De Taartenbakkerij heeft een sociaal-maatschappelijke bestemming net zoals het klooster.”

Gemoedelijk

Erica helpt mee in de winkel: ,,We beginnen om 09.00 uur.” Luc vult aan: ,,En werken door tot 16.00 uur.” Krijgen de harde werkers geen spierpijn? Luc: ,,Nee hoor. We zijn wel wat gewend.” De sfeer is gemoedelijk. Gera: ,,Het is een fijne plek. Kleinschalig, gezellig. Iedereen heeft vaste taken. Het is wel belangrijk dat mensen elkaar accepteren, en dat gebeurt hier. Voor veel medewerkers is dit een tweede thuis. In hun vrije tijd komen ze hier een kop koffie drinken. Dat vind ik mooi. Met de theetuin erbij kunnen we de dagbesteding uitbreiden.”

Theetuin de Schenkerij bestaat uit zes tafels met stoelen die uitzicht bieden op de kloosterkerk en een deel van de kloostertuin. Naast het terras groeien munt, salie, citroen en verbena. Gera: ,,Daar zetten we verse thee van.” De gemeente heeft zes (fiets)nietjes bij de tuin geplaatst. Gera: ,,En er komt een steiger voor de bootjes.”